150 új töltőállomást kapnak az elektromos autók

Az elkövetkező egy évben további 150 töltőállomáson tölthetik fel elektromos autóikat Magyarországon a tulajdonosok. A lépés amellett, hogy jelentős támogatást nyújt az árammal hajtott gépjárművek tulajdonosainak, fontos lépést jelent az okos energetikai rendszerek kiépítésének hazánkban. A tervek szerint a következő években tovább folyik majd a hálózat fejlesztése, akár jogszabályi úton is kész támogatni a folyamatot a kormány.

Az ösztönző szabályozó környezet mellett egyre több jel mutat arra, hogy a kormányzat is fontos ügynek tekinti az elektromos autózás fejlesztését, és azt, hogy ennek a közlekedési módnak az előnyeit az emberek is felismerjék. Ennek ösztönzését szolgálja a buszsáv használatának engedélyezése az árammal hajtott gépjárművek számára, a zöld rendszám bevezetése, valamint az ingyenes parkolóhely használatot lehetővé tevő intézkedések elindítása.

Az árammal hajtott közösségi közlekedés fejlesztése is kiemelt célként szerepel: a kormány döntésétől függően akár a helyi, akár a helyközi közösségi közlekedésben is egyre többször bukkanhatnak fel elektromos hajtású buszok a jövőben. Annál is inkább, mert Magyarországon megvannak a kapacitások ilyen járművek legyártására.

Az Európai Unióban elsőként egyébként Magyarországon fogalmaztak meg kifejezetten az e-mobilitás terjesztését szolgáló tervet. A Jedlik Ányos terv célja, hogy Magyarország Kelet-Közép-Európa vezető országává váljon az e-mobilitás terén. Ezért a következő években az uniós források jelentős részét kívánja a kormányzat biztosítani kifejezetten ezen célt szolgáló innovációs fejlesztésekre, valamint kutatás-fejlesztési tevékenységekre.

Az elektromos hajtású gépjárművek elterjedése jelentős lökést adhat az okos energetikai megoldások terjedésének is. A hálózati fejlesztések, az áramigények termelés oldali kielégítése mind jelentős gazdasági potenciált rejteget a vállalakozásoknak. Az utóbbi kapcsán fontos igazán kiemelni, hogy az elektromos autózás is csak abban az esetben tekinthető igazán környezetbarát megoldásnak, ha a felhasznált áramot megújuló erőforrások felhasználásával állítják elő, hiszen ezek esetében nem kell számolni az üvegházhatású gázok kibocsájtásával.

Címkék: