6 és fél milliárd dolláros nettó veszteséggel zárta a tavalyi évet a BP

Szenvednek az olajipari vállalatok: a BP 2015-ben 6 és fél milliárd dolláros nettó veszteséget könyvelt el, a PetroChina minimum 60 százalékos profitcsökkenésre számít a tavalyi évet illetően, a Chevron pedig 2002 óta először számolt be negyedéves veszteségről. A BP ráadásul kiemelten magas, 91 százalékos bevételcsökkenésről is beszámolt a tavalyi év utolsó negyedéve kapcsán, amelyet követően 9,3 százalékkal estek a cég papírjai.

A pénzügyi beszámolók szerint 91 százalékkal estek a BP bevételei a tavalyi év utolsó negyedévében, írja a Bloomberg. A londoni központú multinacionális energiavállalat az alacsony olajárak miatt volt kénytelen elkönyvelni a veszteséget, amely a részvényárfolyamon is meglátszódott: a bejelentést követően 9,3 százalékot estek a cég papírjai, amely 2010 óta a legnagyobb csökkenés.

Az egyszeri tételekkel és készletváltozásokkal korrigált profit 2015 negyedik negyedévében összesen 196 millió dollár volt, ami messze elmaradt a Bloomberg által megkérdezett 10 szakértő 814,7 millió dolláros átlagos becslésétől. A cég éves nettó vesztesége pedig elérte a 6 és fél milliárd dollárt, amire legalább három évtizede nem volt példa.

A bevételkiesést ráadásul a befektetők is megérezhetik, mivel a Bob Dudley vezérigazgató által véghezvitt milliárddolláros költségcsökkentés és több ezer fős leépítési tervek – 4.000 munkahely a nyersanyag-kitermelési, 3.000 az úgynevezett downstream részeken fog megszűnni a bejelentések alapján – ellenére a BP cash flow-ja még mindig nem fedezi a befektetéseket és osztalékokat.

A problémákkal azonban nincs egyedül a BP: a PetroChina a múlthéten jelentette be, hogy minimum 60 százalékos profitcsökkenésre számít 2015 kapcsán; a Royal Dutch Shell a negyedik negyedévi profitja esetében 42 százalékos csökkenést vár; a Chevron pedig 2002 óta először negyedéves veszteségről számolt be.

Címkék: