A csökkenő technológiai költségek révén terjednek a napenergetikai megoldások Japánban

A korábbi befektetési bejelentésnek megfelelően újabb megújuló energiaforrásokhoz köthető projektet fog finanszírozni a Goldman Sachs: az amerikai bankcsoport egy Japánban megépülő, 300 megawatt beépített kapacitású naperőmű építésébe száll be. A projekt különlegessége, hogy a nemzetközi összefogás révén 30 százalékkal olcsóbban fogják tudni kivitelezni a terveket. A szigetországban összesen mintegy 57 gigawattnyi napenergetikai beruházás vár megvalósításra.

Korábban a Smartinvesten is beszámoltunk a Goldman Sachs bejelentéséről, amelynek értelmében az amerikai bankcsoport 150 milliárd dollár tervez befektetni a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cégekbe, illetve kutatásokba és projektekbe.  Az első beruházásokról szóló hírek is napvilágot láttak már, most azonban új szintre lépett a vállalat vonatkozó tevékenysége: a Solar Frontierrel közösen egy 300 MW beépített kapacitással rendelkező naperőmű építésébe kezdenek Japánban.

Az elkövetkező 5 évben megvalósuló projektet a 2006-ban alapított, japán Solar Frontier és a Goldman Sachs érdekeltségi körébe tartozó Japan Renewable Energy közösen jegyzi. Ez illeszkedik a szigetország mostani tendenciáiba is, hiszen az ottani naperőművek és napenergiával foglalkozó cégek az utóbbi időben rendkívül nagy népszerűségre tettek szert a befektetők körében.

Japánban összesen 57 gigawattnyi napenergetikai beruházás vár megvalósításra, így a 300 megawattos projekt önmagában nem számít különlegesnek. A legtöbb helyen a gond a magas költségekkel van, amelyeket még a kötelező átvételi ár sem tud ellensúlyozni. A mostani beruházásnak azonban van egy sajátossága: a nemzetközi összefogás révén 30 százalékkal olcsóbban készülhet el az erőmű, így mind a befektetők, mind a felhasználók jól járnak.  Ez pedig újfent alátámasztja, hogy a technológia költségeinek csökkenése az egyik legfontosabb feltétele a megújulók elterjedésének.

Címkék: