A legszárazabb sivatagokat napelemekkel árasztják el

A chilei kormány energiapolitikája követi a nemzetközi trendeket, ugyanis a dél-amerikai ország egyre többet költ a megújulóenergetika iparára. Az ország egyes részein extrém időjárási körülmények uralkodnak, ahol a napsütéses órák száma igen magas, a csapadék pedig elenyésző; ezért ezek a területek igazán alkalmasak a fotovoltaikus rendszerek működtetésére. A kormány 12 millió dolláros napelemes projektjével Chile csökkentheti a károsanyag-kibocsátását és ráléphet a fenntartható energiatermelés útjára.

A chilei kormány 12 millió dollárt költ fotovoltaikus rendszerek létesítésére. A napelemes energiatermelő egységek az Atacama kavics- és homoksivatagban kapnak helyet. Ez a térség ritkán lakott terület, az éghajlat pedig korábban nem tette lehetővé a terület hatékony kihasználását. A technológia fejlődése azonban megnyitja a kapukat az energiatermelés előtt. Ezáltal a fotovoltaikus rendszerek létesítése nem csupán lehetséges, de mára már indokolt a sivatagos vidékeken.

A napsütéses órák számát tovább növeli, hogy kevés a felhő és a csapadék az Atacamában. Az átlagos csapadékmennyiség 3-5 mm/év. A sivatag egyes részein voltak olyan időszakok, amikor 40 évig nem esett eső. A 15 millió éves Atacama-sivatag ötvenszer szárazabb, mint a híres kaliforniai Halál-völgy, ezért kifejezetten alkalmas helyszínt biztosít a napelemes rendszerek építésére.

ESO’s Paranal Observatory — located in Chile’s Atacama region — is most well known for the Very Large Telescope (VLT), ESO’s flagship telescope facility. However, over the last few years, the site has also become home to two state-of-the-art survey telescopes. These new members of the Paranal family are designed to image large areas of the sky quickly and deeply. One of them, the 4.1-metre Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA), is located on a neighbouring peak not far from the Paranal summit. It is shown in this beautiful photograph taken from Paranal by ESO Photo Ambassador, Babak Tafreshi. VISTA is the world’s largest survey telescope, and has been operating since December 2009. At the lower right corner of the image, VISTA’s enclosure appears in front of a seemingly endless mountain range, which stretches to the horizon. As sunset approaches, the mountains cast longer shadows, which slowly cover the brownish tones that colour the magnificent landscape that surrounds Paranal. Soon, the Sun will drop below the horizon, and all the telescopes at Paranal will start another night of observations. VISTA is a wide-field telescope, designed to map the southern sky in infrared light with high sensitivity, allowing astronomers to detect extremely faint objects. The goal of these surveys is to create large catalogues of celestial objects for statistical studies and to identify new targets that can be studied in more detail by the VLT. Links More about the Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) ESO Photo Ambassadors

                                                                             Az Atacama-sivatag

Az olyan területeken, mint, Dél-Amerika egyes részei, az Arab-félsziget, Észak-Afrika, vagy a Perzsa-öböl, a napenergia-előállításra rendkívül kedvező feltételek adottak. Ezek a sivatagos területek korábban demográfiai és földrajzi okokból kihasználatlan térségek voltak, a technológia fejlődése és a megújulóenergetika térnyerése azonban lehetővé teszi, hogy a fotovoltaikus rendszerek elektromos energiát állítsanak elő.

Az említett területeken akár 2000-2500 kilowattóra energia is kinyerhető négyzetméterenként éves szinten, ami azért is magas szám, mert Európában (térségtől függően) ez az érték 1000-1500-ra becsülhető.

Befektetés az energetikába

Befektetés az energetikába

Fektetett már be a Budapesti Értéktőzsdén?

Elfogadom az adatkezelési elveket. 

Feliratkozom a hírlevélre.