A napenergia cégek részvényei lehetnek az idei év slágertermékei

Az olaj és a gáz ára rekord alacsony szinten, és mivel az elmúlt évekre jellemző volt, hogy a megújulók részvényárfolyamai lekövették a fosszilisekét, így felmerül a kérdés, hogy az energiaszektorban idén vajon mibe érdemes fektetni. A legutóbbi fejlemények azonban azt mutatják, hogy a megújuló cégek papírja kezdenek elszakadni a fosszilisekétől, az elemzők egy része ezért a napenergia részvényektől várja a legnagyobb növekedést. Mindezt a technológia könnyű lakossági felhasználhatósága, illetve a párizsi klímaegyezmény és a 2020-ig meghosszabbított amerikai adókedvezmények is nagyban elősegítik.

Igen nehéznek ígérkezik a 2016-os év a fosszilis energiahordozók számára, ami természetesen a részvényárfolyamokon is meglátszik. A befektetői érdeklődés ennek megfelelően kifejezetten mérsékelt, amit még a Saudi Aramco esetleges tőzsdére lépése sem biztos, hogy képes lesz ellensúlyozni.  Az olaj és a gáz ára rekord alacsony szinten, és mivel az elmúlt években a megújuló energiaforrások árfolyama nagyban követte a fosszilisekét, kérdés, hogy mibe érdemes fektetni az energia piacon.

A legújabb tendenciák szerint azonban a fosszilisek és a megújulók távolodnak egymástól, azaz az utóbbiakba az olajtól és a gáztól függetlenül – illetve gyakran azok bizonytalanságát ellensúlyozandó – érkeznek a befektetések. A nagy termelő cégek és befektetési alapok sorban jelentik be a különböző megújuló projektek elindítását, így nem meglepő, hogy a Wall Street-i befektetők az energiaszektoron belül a napenergiával foglalkozó cégek papírjait ajánlják erre az évre.

Mindezt két közelmúltbeli esemény támasztja alá: a párizsi klímacsúcson kötött megállapodás, illetve az amerikai kongresszus döntése, amelynek értelmében 2020-ig meghosszabbítják a megújuló energiaforrásokra vonatkozó adókedvezményeket. Ez pedig lehetőséget teremt a szektor további fejlesztésére, a beruházások mennyiségi növekedésére, és a befektetők számára akár kétszámjegyű hozam elérésére is.

Címkék: