A NATO szerint életeket mentenek a megújulók, ezért növelik a szektorba irányuló befektetéseket

A NATO éves jelentésében kitért a megújuló energiaforrások használatának és az energiahatékonyság növelésének szükségességére, a szervezet pedig növelni fogja a szektorba irányuló befektetéseit. A tanulmány szerzői szerint 2003 és 2007 között 3.000 katona halt vagy sérült meg Irakban és Afganisztánban a táborok energiaellátását fedező üzemanyag szállítása közben. A jelentés egy Magyarországon lezajlott gyakorlat tapasztalatait is felhozza érvként a megújulók és az energiahatékony rendszerek hasznossága mellett.

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete, vagy ismertebb nevén NATO, éves jelentésében tért ki a megújuló energiaforrások használatának és az energiahatékonyság növelésének szükségességére. A tanulmány szerint ezen eszközök igénybevétele révén csökkenthetőek az egyes harcoló alakulatok kockázatai. Emiatt a NATO tervezi a szektorba irányuló befektetések növelése, amely a piaci szereplőknek is fontos jelzés lehet.

A jelentés kiemeli, hogy a smart enegy megoldások, így például a roll-up típusú napelemek, illetve a szélenergia, az okos hálózatok és a fejlett szigetelési technológiák alkalmazása nem csak a költségeket csökkenti az üzemanyag fogyasztás mérséklése révén, de a katonák életét is megmentheti. A tanulmány szerint 2003 és 2007 között hozzávetőlegesen 3.000 katona veszítette életét vagy sérült meg Irakban és Afganisztánban a táborok energiaellátását fedező üzemanyag szállítása közben.

Alátámasztandó a szervezet befektetéseit a megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyságba, a jelentés külön kitér a klímaváltozás a nemzetközi biztonsági helyzetre gyakorolt negatív hatásaira is. A tanulmány szerzői emellett több, 2015-ben lezajlott NATO aktivitásra is felhívják a figyelmet, amelyek során az energia és a biztonság közötti kapcsolat fontossága ismét előtérbe került. Ide tartozik a Magyarországon lezajlott, Capable Logistician 2015 elnevezésű gyakorlat is, ahol 14 vállalat mutatta be az energiahatékony felszerelések gyakorlati előnyeit.

Címkék: