A párizsi klímaegyezmény első hatásai

Az Egyesült Királyság 2025-ig bezárja összes szénerőművét; a jelenleg az olajkészletére építő Egyesült Arab Emirátusok fenntarthatósági programot készít, készülvén a fosszilisek utáni korszakra; Marokkó pedig hamarosan átadja a világ legnagyobb koncentrált naperőművét. Ez csak néhány példa arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedésekkel és beruházásokkal reagált a világ a párizsi klímaegyezményre. A befektetők pedig követik ezt az utat: 2015-ben soha nem látott mennyiségű pénz ömlött a megújuló energiaforrásokkal, energiahatékonysággal és környezetkímélő megoldásokkal foglalkozó cégekbe.

A párizsi klímaegyezmény kapcsán talán leggyakrabban megfogalmazott kritika, hogy az abban foglaltak önkéntes alapúak és a józan belátáson és felelősségtudaton kívül semmi sem kötelezi az államokat a vállalások betartására. Ez egy jogos aggály, és bár a befektetői törekvések és a privátszférából érkező támogatás látványos, még mindig nehéz megjósolni, hogy mennyire fognak teljesülni a decemberben megkötött nemzetközi megállapodás tartalmi elemei.

Az irányt mutató jeleket viszont számos országban lehet találni, álljon itt néhány, amelyek a klímaegyezményhez kapcsolódóan vagy azt követően kerültek előtérbe: az Egyesült Királyság például bejelentette, hogy 2025-ig az összes szénerőművét bezárja, ami komoly előrelépés, hiszen jelenleg ez a technológia biztosítja az ország energiaigényének negyedét. Emellett az Egyesült Arab Emirátusok is egy a fosszilis korszak utáni fenntarthatósági program felvázolásába kezdett, amelyre a csökkenő olajárak és a globális energetikai átállás után nagy szüksége lesz az olajból élő államnak.

Napenergia terén pedig hatalmas beruházások megvalósítása zajlik: Brazília egy 254 megawatt beépített kapacitással rendelkező naperőművet épít; a SoftBank partnereivel több milliárd dollárt fektetett India napenergia piacába; míg Marokkó hamarosan átadja Afrika és egyben a világ legnagyobb koncentrált naperőművét, amely összesen 580 megawattos beépített kapacitással fog rendelkezni

Amiről pedig már a Smartinvest is beszámolt: tavaly összesen 329 milliárd dollárt fektetett a világ a megújulókba, amelynek kapcsán külön érdekesség, hogy a hivatalosan a „fejlődő” kategóriába tartozó országok ehhez immár ugyanannyit tettek hozzá, mint a „fejlett” országok. Nem utolsósorban pedig 2015-ben több mint 40 milliárd dollár értékben bocsátottak ki zöld kötvényeket, amely várhatóan tovább fog nőni 2016-ban.

Címkék: