A párizsi megállapodás nem csak az energiaszektort fogja érinteni

A december eleji klímacsúcson kötött megállapodás várhatóan számos iparágra lesz közvetett hatással, elsősorban a befektetői érdeklődés élénkülése révén. Az energiatakarékos házak például az ingatlanszektor, a környezetkímélő csomagolási technológiák pedig az élelmiszeripar számára jelenthetnek új beruházásokat, de a nemzetközi egyezmény valószínűleg minden olyan ágazatra hatással lesz, amelyben az energiahatékonysági és klímavédelmi innovációk piaci előnyt jelentenek.

A párizsi klímakonferencián kötött megállapodás várhatóan nem csak az energiaszektorra, hanem más iparágakra is komoly hatással lesz, elsősorban a megnövekedő befektetői érdeklődés révén. Előreláthatólag a jelenleginél sokkal nagyobb mennyiségű tőke lesz elérhető azon iparágak számára, amelyek alacsony szén-dioxid kibocsátással elkészülő termékekkel, illetve környezetkímélő szolgáltatásokkal foglalkoznak.

Ezek közé tartozik az ingatlanszektor, hiszen az épített környezet a globális károsanyag-kibocsátás nagyjából 40 százalékáért felelős. Itt az energiahatékonysági és kibocsátás-csökkentési beruházások teszik lehetővé a költségek mérséklését az azt használók számára, ezúton növelve az ingatlan értékét a befektetők számára.

Hasonlóan komoly változások jöhetne a vízszolgáltatási, szennyvíz és hulladékkezelési szektorban is, ahol szintén az energiahatékonysági fejlesztések révén kerülhetnek előnybe versenytársaikkal szemben az erre fordító cégek. Érdemes még kiemelni az élelmiszeripart is, ahol várhatóan az élelmiszerbiztonsági és csomagolási innovációk révén lehet majd felkelteni a befektetők érdeklődését. Az eddig említett ágazatok azonban csak a teljesség igénye nélkül, méretük alapján leettek kiemelve, hiszen várhatóan minden olyan területen érzékelni lehet majd a növekvő befektetői érdeklődést, ahol az energiahatékonysági és klímavédelmi innovációk piaci előnyt jelentenek.

Címkék: