A piaci adatok a tőkekivonást ösztönzik a fosszilisek kapcsán

A Bloomberg New Energy Finance elnöke szerint a piac arra ösztönzi a befektetőket, hogy szabaduljanak meg a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó érdekeltségeiktől. Michael Liebrich szerint a fosszilisekkel foglalkozó vállalatok kifejezetten rosszul teljesítenek a piacok egészéhez és különösen a megújuló energiaforrásokhoz képest. Egy nonprofit kutatócsoport szerint a 2 Celsius fokos szint megtartása 2 ezermilliárd dolláros tőkekivonást eredményezne a fosszilis energiahordozókból.

Michael Liebriech, a Bloomberg New Energy Finance elnök szerint a piac arra ösztönzi a nyugdíjalapokat és az intézményi befektetőket, hogy szabaduljanak meg a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó érdekeltségeiktől, hiszen folyamatosan figyelmeztető jelzéseket küld az olaj- és szénvállalatok negatív pénzügyi kilátásait illetően.

A szakember kiemelte, hogy a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalatok részvényei kifejezetten rosszul teljesítenek a piac egészéhez, és főleg a megújuló energiaforrásokhoz képest. Liebrich szerint a piaci mozgásokban elég látványos, ahogy a befektetők igyekeznek szabadulni a hagyományos, környezetszennyező energiacégek papírjaitól.

Michael Liebrich nem először beszél a megújulók szerepéről a nemzetközi energiapiacokon, korábban az energiaigény volatilitásának radikális csökkenését, az energiahatékonysági fejlesztéseket és a tartósan alacsony olajárat nevezte meg, mint az energiaszektort a jövőben leginkább meghatározó tendenciák.

Viszont nem ő az egyetlen, aki a befektetők a fosszilisekhez kapcsolódó érdekeltségeinek leépítéséről beszél: a Carbon Tracker nevű nonprofit kutatócsoport számításai szerint, ha a 2 Celsius fokos szintet tényleg sikerül tartani, az összesen mintegy 2 ezermilliárd dollárnyi befektetés, a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó eszközökből történő kivonását fogja magával hozni.

Címkék: