Az újonnan létesülő energiatermelő kapacitások több mint kétharmada megújuló az USA-ban

Tavaly az elkészült energiatermelő kapacitások több mint kétharmadát megújulóenergetikai projektek adták az Egyesült Államokban. Az elkészült 16 gigawattnyi kapacitás 68 százaléka köthető a megújulókhoz, amelyen belül a szél bírt a legnagyobb, összesen 8,5 gigawattos részaránnyal. A befektetések is hasonlóan magasak voltak: összesen 56 milliárd dollár érkezett a szektorba, amelyből a szélenergetikai beruházások több 30 milliárdot tettek ki, míg a szélenergiába „csak” 11,6 milliárd érkezett.

Tavaly a megújuló energiaforrások adták a legnagyobb részét az újonnan elkészült és a hálózatba becsatornázott energiatermelő kapacitásoknak az Egyesült Államokban – írja a Bloomberg. Az összesen 16 GW-nyi újonnan létesített kapacitás 68 százalékát tették ki a megújuló energiaforrásokat hasznosító egységek. Mindez, a magazin szakértőinek értékelése szerint, a csökkenő technológiai költségeknek és a kormányzati támogatásoknak köszönhető elsősorban.

Ehhez az eredményhez egyébként a legtöbbet a szélenergetikai beruházások tették: 8,5 gigawattnyi új termelőkapacitást hoztak létre ilyen típusú beruházások keretében. Az országban összesen 56 milliárd dollárt fektettek a megújuló energiaforrásokba 2015-ben, ami 7,5 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ennek a többsége, 30,2 milliárd a napenergiába ment; míg 11,6 milliárd a szélbe; 11,1 milliárd pedig a hálózat hatékonyságának növelésébe, az energiatárolási technológiák fejlesztésébe és általánosságban az energiafelhasználás javításába.

Mindeközben az Egyesült Államok energiaigény-növekedése mérséklődik, annak ellenére, hogy az ország GDP-je a tavalyi év során 2,4 százalékkal emelkedett. Évtizedes összehasonlításban nézve hasonló eredmények látszanak: 2007 óta az USA energiaigénye 2,4 százalékkal csökkent, míg a GDP 10 százalékkal nőtt.

Címkék: