Ban Ki Mun évente legalább 600 milliárd dolláros megújuló energetikai befektetést vár el a nemzetközi üzleti élet vezetőitől

Az ENSZ főtitkára felszólította a nemzetközi üzleti világ vezetőit, hogy 2020-ig kettőzzék meg a nap- és szélenergiába irányuló befektetéseiket, különben veszélybe kerül a párizsi klímaegyezmény megvalósulása. Ban Ki Mun az évi legalább 600 milliárd dolláros szint elérését várja el. Eközben a szervezet klímaváltozásért felelős vezetője is kiemelte, hogy a kormányok önmagukban nem lesznek képesek elérni a kívánt változást, ezért az üzleti élet szereplőinek is aktívan szerepet kell vállalniuk a világ energetikai átállásában.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára felszólította a világ üzleti vezetőit, hogy 2020-ig kettőzzék meg szél- és napenergetikai befektetéseiket, elérve ezzel a 600 milliárd dolláros évi szintet – írja a Guardian. A főtitkár szerint az elköteleződést tetteknek kell követnie, az energetikai átállásnak pedig fel kell gyorsulnia, különben veszélybe kerülhet a tavaly decemberben megkötött történelmi jelentőségű klímaegyezmény.

A megállapodás keretében 196 ország képviselői egyeztek meg a 2 Celsius fokos cél tartásában, illetve a 1,5 fokos szintre való törekvésben. Mindezt önkéntes nemzeti vállalások révén igyekeznek elérni, a párizsi megállapodásban foglaltak azonban csak a 2,7 Celsius fokos szint elérését teszik lehetővé, így alapvető jelentőségű, hogy egyéb módokon is csökkenjen a globális károsanyag-kibocsátás és környezetszennyezés szintje.

Ban Ki Mun mellett az ENSZ klímaváltozásért felelős vezetője, Christian Figueres is felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányok önmagukban nem lesznek képesek elérni a kívánt változást, ezért szükség van az üzleti élet vezetőinek támogatására is. A két beszédre New Yorkban egy fenntarthatósági hálózat által rendezett eseményen került sor, amin mintegy 500 nemzetközi befektető is részt vett.

Címkék: