Egy dán cég Anglia partjainál építi meg a világ legnagyobb vízi szélerőműparkját

Anglia észak-keleti részénél, Yorkshire partjaitól mintegy 120 kilométernyire fog felépülni a világ legnagyobb vízi szélerőműparkja a kivitelező Dong Energy bejelentése szerint. A dán cég 2020-ig 6 milliárd eurót tervez befektetni az Egyesült Királyság szélenergia piacán; ebből fedezik majd a mostani, Hornsea névre keresztelt projekt költségeit is. A szélerőműfarm elkészülte után 1 millió háztartás energiaigényének fedezésére lesz képes.

Anglia észak-keleti részén, Yorkshire partjaitól nagyjából 120 kilométerre fog felépülni a világ legnagyobb vízi szélerőműparkja a kivitelező Dong Energy bejelentése szerint – írja a Guardian. A dán állam által támogatott vállalat nem új szereplő a szélenergia szektorban, sőt, a brit piacokon sem: eddig összesen 6 milliárd font értékben fektetettek itt be.

A cég vezetője szerint 2020-ig ugyanekkora összeget fognak invesztálni a szigetországban megvalósuló szélenergetikai projektekbe, és ebből fedezik majd a mostani gigaberuházást is. A Hornsea névre keresztelt projekt 400 négyzetkilométert fog lefedni és 1 millió háztartás energiaigényének fedezésére lesz alkalmas. A szélerőműfarm 7 megawattos szélturbinákból fog állni, az összesített beépített kapacitása pedig 1,2 GW lesz.

A beruházás megvalósítása 2.000, működtetése 300 munkahelyet fog teremteni, és nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy az Egyesült Királyság tovább erősítse világelső pozícióját a telepített vízi szélerőművi kapacitások terén. A technológia már most is szignifikáns részét képezik a brit energiamixnek: a Temze torkolatvidékébe épített London Array szélfarm 2015 decemberében új rekordot állított fel a szélerőművek által egy hónapban megtermelt villamos áram mennyiségének tekintetében. 

Címkék: