Egyre több állam bocsát ki zöld kötvényt

Tavaly decemberben a lengyel állam elsőként bocsátott ki zöld államkötvényeket a világon, és idén már egyre több ország tervezi követni ezt a példát. Ebből az is látszik, hogy jelentősen erősödik a környezettudatos befektetések politikai támogatottsága. 

A zöld kötvényekbe való befektetés lényege, hogy az eladásukból befolyt pénz felhasználása csak meghatározott beruházásokra használható fel – az ilyen értékpapírokból származó tőke ugyanis a fenntartható fejlődés érdekét szolgálja. Jelenleg a világ kötvénypiacának csak 0.13%-át teszik ki a zöld kötvények, de a pénzpiaci várakozások szerint ez egy meghatározó trenddé válik majd a következő években. Az alábbi ábrán látszik, hogy a Climate Bonds Initiative nevű független szakmai szervezet számon tartja, hogy aktuálisan hol tart a zöld kötvény-kibocsátások értéke a világban.

Climate Bonds Initiative 20170323

Mindezen lépések hátterében az áll, hogy az országok elköteleződtek a megkötött környezetvédelmi szerződések által kijelölt irányvonalakhoz. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint ahhoz, hogy a kitűzött környezetvédelmi célokat elérje a G20 csoport, 2035-re 575-668 ezer milliárd euro értékű zöld kötvény eladásra lesz szükség.

Bár ez a trend kedvez a környezetvédelmi céloknak, a probléma a megvalósításban ott jelentkezik, hogy még nincs elfogadott szabályozási megoldás arra a kérdésre, hogy a zöld kötvényeket biztosan a kijelölt célokra hasznosítsák. Elengedhetetlen tehát egy meghatározott feltételrendszer létrehozása. Az Európai Unió mindenesetre már keresi a megoldást a problémára, és egy nemzetközi sztenderd kidolgozásán dolgozik, ami biztosítaná, hogy a forrásokat nem olyan projektekre költik, amik nem felelnek meg teljes mértékben a környezettudatossági normáknak.

Climate Revolution 20170323

A világon elsőként egyébként tavaly decemberben Lengyelország bocsátott ki zöld államkötvényeket. Az érdeklődés felülmúlta a várakozásokat, mert az eredetileg tervezett 500 millió eurósnál magasabb, 750 millió euró értékű kötvényt adtak el. A kötvények 61 százaléka olyan intézmények kezébe került, amelyeket kifejezetten ilyen típusú befektetések finanszírozására hoztak létre. A vásárlók legnagyobb része német, illetve osztrák intézmény volt, ők vitték el a teljes mennyiség 27 százalékát.

Idén januárban Franciaország folytatta a sort, amikor 7 milliárd euró értékű zöld államkötvényt adtak el a befektetőknek. De hasonló lépéseket jelentett már be Nigéria és Luxemburg is. Iparági berkeken belül pedig elterjedt az a hír is, hogy Kenya, Kína és Dél-Korea is hasonló jellegű kibocsátásra készül.

Források: Reuters, Napi.hu, Climate Bonds

Befektetés az energetikába

Befektetés az energetikába

Fektetett már be a Budapesti Értéktőzsdén?

Elfogadom az adatkezelési elveket. 

Feliratkozom a hírlevélre.