Erős első negyedévet zárt az ALTEO Csoport

Eddigi legjobb első negyedévét zárta az ALTEO Csoport. Az árbevételét 115, EBITDA-ját 189 százalékkal növelte 2016 első három hónapjában az előző évi bázisidőszakhoz képest. Az első negyedév sikeres időszaka elsősorban a Sinergy sikeres akvizíciójának és teljes körű integrálásának köszönhető. Egy esetleges részvénykibocsátás a vállalat megalapítása óta a stratégiai célok között szerepelt, ezért a kedvezően alakuló tőkepiaci környezet és a vállalat fejlődése eredményeként az ALTEO Csoport vizsgálja egy esetleges IPO lehetőségét.

A Sinergy megvásárlása jó döntésnek bizonyult az ALTEO Csoport számára. A 2015 májusában zajlott tranzakció a vállalat 2015-ös év harmadik és negyedik negyedéves-, valamint 2016 első negyedévében eredményeiben mutatkozott meg leginkább. 2016 első három hónapja során a cégcsoport 115 százalékkal, 3,83 milliárd forintra növelte árbevételét, az EBITDA-szintű eredmény pedig 189 százalékkal, 917 millió forintra emelkedett.

Az árbevétel 20 százaléka származott villamosenergia kereskedelemből, míg a hőértékesítés a 37 százalékát adta az árbevételnek. A villamosenergia-termelés aránya a tavalyi év azonos időszakához képest 17 százalékról 29 százalékra növekedett. Új, a vállalatcsoportban korábban nem végzett szolgáltatás is megjelent a Sinergy megvásárlásával, ennek következtében Az ALTEO Csoport üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat nyújt külső erőműveknek.

Igenis van élet a hazai energetikai szektorban, erre az ALTEO Group az egyik legjobb példa, amely alig 8 év alatt a szektor egyik vezető szereplőjévé tudott válni. A megújulóenergia-termelés és az ipari vállalatoknak nyújtott Smart Energy Management szolgáltatások nyitva állnak a felkészült, innovatív és rugalmas hazai vállalkozások előtt. Az árbevételi struktúra is mutatja, hogy a megerősödött ALTEO Group egy diverzifikált, az egyes üzletágak szezonalitásból fakadó esetleges gyengébb teljesítményét kedvezően kiegyensúlyozni képes működésre állt át. Tisztán látszik, hogy a vállalatcsoport a jövőben milyen irányok mentén lehet sikeres” – emelte ki Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

A következő időszakra nézve kiugrási lehetőséget jelent az energiakereskedelem is. 2016 első negyedévében a vállalat villamosenergia-kereskedelmi üzletága a 2015-ös bázisidőszakhoz képest 17 százalékos volumenbővülést produkált. A teljes körű kiszolgálás érdekében a szükséges engedélyeket megszerző vállalatcsoport a 2016-ban kezdődő gázévtől elindítja földgáz kiskereskedelmi tevékenységét is.
A megnövekedett vállalati méret magával hozta a közvetlen ráfordítások bázisidőszakhoz mért 99 százalékos növekedését is. A termék- és szolgáltatásstruktúra változásának, valamint a vállalat tudatos költséggazdálkodásának köszönhetően ez az érték azonban elmarad az árbevétel növekedésének 115 százalékos mértékétől. A közvetlen ráfordítások összege 2016 első három hónapjában 2,77 milliárd forintot tett ki.

A „smart energy management” szolgáltatások területén piacvezető magyar vállalatcsoport a közgyűléstől kapott felhatalmazása alapján továbbra is vizsgálja a tőkepiacokon keresztüli tőkebevonás lehetőségét. „Az elsődleges részvénykibocsátás már a vállalat megalapításakor a stratégiai célok között szerepelt, a kedvezően alakuló tőkepiaci környezet, a vállalat fejlődése egyre inkább ebbe az irányába terel minket. A közgyűlés felhatalmazása alapján vizsgáljuk egy esetleges IPO lehetőségét” – emelte ki a 2016-os tervekkel kapcsolatban Ifj. Chikán Attila.

Befektetés az energetikába

Befektetés az energetikába

Fektetett már be a Budapesti Értéktőzsdén?

Elfogadom az adatkezelési elveket. 

Feliratkozom a hírlevélre.