Kétszeres profit és emelkedő részvények: eddig remekül alakul 2015 a szélturbinagyártóknak

A 2015-ös év kiválóan alakul a nagy szélturbinagyártók számára, amelyre tökéletes példa a spanyol Gamesa: a cég az év első 9 hónapjában megduplázta profitját az előző esztendő hasonló időszakához képest, 64 millió euróról 122 euróra növelve azt. Mindez a vállalat részvényárfolyamán is meglátszott, amely 2015-ben eddig 48 százalékos emelkedést ért el. A Gamesa sikere azonban nem egyedülálló, hiszen dán és német cégek is hasonló eredményeket produkáltak, köszönhetően a nemzetközi politikai elköteleződésnek és a különböző állami támogatásoknak.

Eddig remekül alakult a 2015-ös év a különböző szélturbinagyártó vállalkozásoknak. Ennek egyik legjobb példája a spanyol Gamesa Corp Technologica SA, amely az év első 9 hónapjában megduplázta profitját az előző év hasonló időszakához képest. A cég jelentése szerint az eladások 23 százalékkal, 2.5 milliárd euróra nőttek, míg a nettó nyereség a tavalyi év első három negyedévének 64 millió eurójáról, ez év megegyező időszakában 122 millióra emelkedett.

Ez a cég részvényárfolyamának alakulásán is meglátszott: 2015-ben összesen 48 százalékkal nőtt a papírok értéke; csütörtökön 15.30 eurón állt. A Gamesának jelenleg 3 gigawattnyi termelőkapacitásra van előrendelése, amely szintén hatalmas, összesen 42 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest. Elmondásuk szerint elsősorban Kína és India érdeklődése hajtja a megrendeléseket.

A Gamesa azonban ezekkel az eredményekkel messze nincs egyedül az iparágban. A dán Vestas Wind Systems S/A idén már másodjára frissítette az éves kilátásokról szóló jelentését, mivel a cég profitja folyamatosan túlszárnyalja az elvárásokat. A német Nordex SE pedig rekordszintű termelésről és a Gamesa konkurenciájának, az Acciona SA felvásárlásáról adott ki közleményeket. Az iparág szárnyalását természetesen nem nehéz megmagyarázni: Barack Obamától, Kína vezetésén keresztül egészen Narendra Modi indiai elnökig számos jelentős döntéshozó állt ki a megújuló energiaforrások mellett, amely a nemzetközi vállalások és állami támogatások révén erős hatással van az iparág eredményeire.

Címkék: