Kivonja befektetéseit a szénből és a megújulók felé fordul az Allianz

Nem látja biztosítottnak a környezetre ártalmas cégekbe érkező beruházások jövőbeni megtérülését az Allianz, ezért inkább a szélenergia felé fordul, ahol 4 milliárdra szeretné növelni befektetései mértékét, 5-6 százalékos nyereség mellett. Emiatt csökkenteni fogják a szenet használó cégekbe irányuló befektetéseket is, illetve egyáltalán nem fektetnek olyan vállalatokba, amelynek eladásai legalább 30 százalékban szénbányászathoz köthetőek vagy energiaigényüket minimum 30 százalékban szénalapú energiatermelés révén fedezik. Az Allianz 2014-ben mintegy 1.800 milliárd eurónyi eszközt kezelt.

A világ egyik legnagyobb alapkezelője, a német Allianz SE azzal számol, hogy a jövőben nem fogja megérni a környezetre ártalmas cégekbe irányuló beruházás, ezért inkább a szélenergia szektor támogatását duplázzák meg, elérve a 4 milliárd eurót. A vállalat befektetési vezetője elmondta, hogy, a klímaváltozás miatt aggodalom mellett, racionális pénzügyi okok miatt hozták a döntést, az új befektetésektől kapcsán pedig 5-6 százalékos nyereséggel számol.

Az Allianz emellett csökkenteni fogja a szenet használó cégekbe irányuló befektetéseit és inkább a megújuló energiaforrásokat, illetve ezek használóit részesítik előnyben. A cégcsoport vezérigazgatója szerint ezentúl nem fektetnek olyan vállalatba, amelynek eladásai több mint 30 százalékban a szénbányászathoz köthetőek, illetve amely energiafogyasztását legalább 30 százalékban szénalapú energiatermelő egységekből fedezi.

Az Allianz 2014-ben mintegy 1.800 milliárd eurónyi eszközt kezelt, többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, illetve Kelet-Ázsia különböző országaiban. A szakértők szerint a feltételek alapján mintegy 4 milliárd eurónyi befektetést érinthet a döntés, amelyek 90 százaléka kötvényekben van. Ezek lejártát még megvárja az Allianz, a részvények esetében azonban egy 6 hónapos keretet határoztak meg.

Címkék: