Közép-Amerikában 100 százalékban megújuló energiaforrásokat használnak az energiatermelésben

Costa Rica két hónapon keresztül képes volt energiaigényeit kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával fedezni. Az ország energiaügyi hivatala, a CENCE jelentéséből kiderül, hogy az országban 2016. június 16-án használtak utoljára szenet abból a célból, hogy energiát állítsanak elő. A kisméretű közép-amerikai országban az energiatermelést elsősorban vízenergia felhasználásával állítják elő. Costa Ricához hasonlóan Svédországban, Dániában és Izlandon is igen magas a zöld energia felhasználásának aránya.

A közép-amerikai ország 76 napon keresztül csakis megújuló energiaforrásokat használt energiaigényeinek biztosítása céljából. A hír hamar körbejárta a világsajtót, ugyanis, például az európai átlag (az energiatermelést nézve a megújulók arányában) 10 százalék körül mozog.

Costa Ricában az éves csapadékmennyiség 2926 mm, ami a Magyarországon mért éves átlag közel négyszerese. Ez a tényező különösen kedvez a vízenergia felhasználásnak, ami közel 80 százalék. Az is hozzájárul a kedvező mutatókhoz, hogy Costa Rica összlakossága közel 5 millió fő, így az ellátásbiztonság könnyebben biztosítható, mint a sűrűbben lakott nemzetek esetében.

costarica                                                   Costa Ricában a vízenergia az energiatermelés alapja

Costa Rica energiaiparában a megújuló energiaforrások közül a vízenergia mellett a szél-, és a napenergia is egyre komolyabb szerepet kap. 2015-ben a közép-amerikai ország kormánya bejelentette, hogy 2017-ig megduplázza a szélenergia-kapacitásait. A szélturbináknak igen nagy szerepük van az ellátásbiztonságban, ugyanis december és március között, a szárazabb hónapokban ezek az egységek a fő energiatermelő kapacitások. A fotovoltaikus rendszerek többsége saját felhasználású háztartási méretű kiserőmű.

Befektetés az energetikába

Befektetés az energetikába

Fektetett már be a Budapesti Értéktőzsdén?

Elfogadom az adatkezelési elveket. 

Feliratkozom a hírlevélre.