Már 1 millió eladásnál jár az elektromos autók piaca

Átlépte az 1 milliós határt az elektromos autók nemzetközi piaca, ami, figyelembe véve, hogy 2014 júliusában sikerült elérni az 500 ezres értéket, hatalmas előrelépés. Az országok szerinti eloszlásban egyértelműen az Egyesült Államok vezet: minden harmadik jármű itt kerül értékesítésre, míg a listán Kína, Japán és a legfejlettebb Európai Uniós tagállamok következnek. Az igazi áttörést a további árcsökkentés hozhatja el, befektetői szempontból azonban már most is rendkívül vonzó ajánlatokkal bír a szektor.

Átlépte az 1 milliós határt a világszerte eladott elektromos autók száma, ami elképesztő bővülés annak fényében, hogy az járművek többségét 2010 után állították forgalomba. Az 500 ezer eladott autós határt pedig csak 2014 júliusában érte el a piac, így elmondható, hogy a növekedési tendencia gyorsulni látszik. Ez befektetői szempontból is komoly lehetőségeket kínálhat, amit jól példáz a Teslai idei, nagy sikerű részvénykibocsátására, ahol a kitűzött cél másfélszeresét, mintegy 750 millió dollárt sikerült bevonnia a cégnek.

Fontos kiemelni, hogy az 1 millió autó nagy része a legújabb technológiák alkalmazásával készült, azaz a kutatási és fejlesztési kilátások is rendkívül pozitívak: az eladott járművek 68 százaléka teljesen elektromos meghajtású, és csupán 32 százalékuk hibrid üzemű. A nemzetek közötti eladási toplistát az Egyesült Államok vezeti 363 ezer járművel, így az országban több elektromos autó közlekedik, mint a listán következő három országban összesen: a második Kínában 157 ezer, Japánban 121 ezer, Norvégiában 66 ezer, az ötödik Hollandiában pedig 61 ezer jármű van forgalomban.

A szektor fejlődése egyértelmű, a szakemberek szerint azonban az igazi áttörés akkor jöhet majd el, ha megjelennek a 20 ezer dollárnál olcsóbb, minőségi járművek is a piacon, amelyek így szélesebb rétegek számára is elérhetőbbé válnának. Nem számítva a kétüléses, rendkívül rövid hatótávúakat, ezt az értékhatárt jelenleg felülről súrolják a piacon elérhető járművek. A kínai kereslet azonban folyamatosan nő, az amerikai piac virágzik, az Unióban pedig számos helyen állami támogatásokkal segítik elő az elektromos autók terjedését, így kijelenthető, hogy mind befektetői, mind kereskedelmi szempontból komoly potenciál van a szektorban.

Címkék: