Megalakult a Green Bank Network, a világ első, zöld bankokat tömörítő szervezete

Hat zöld bank és 2 nonprofit szervezet megalapította a Green Bank Networkot, a világ első, zöld bankokat tömörítő szervezetét, amellyel az ilyen intézmények hasznára szeretnék felhívni a figyelmet. A zöld bankok új megközelítésmódot képviselnek, mivel elsődleges céljuk a magántőke mobilizálása a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó, illetve az energiahatékonysági projektek támogatására. Ilyen intézetek már öt országban működnek, alapításuk pedig általában azt üzeni, hogy a régió érdekelt a megújulók és a tiszta energiaellátás fejlesztésében. Emellett könnyen igazíthatóak a helyi igényekhez is: Rhode Islanden például a magas energiaárak csökkentését, míg Connecticutban a munkahelyteremtést célozták meg létrehozásukkal.

Miközben a párizsi klímacsúcson a világ országainak képviselői azon vitatkoznak, hogy ki és hogyan járuljon hozzá ahhoz az 53 ezermilliárd dollárnyi összeghez, amelyet a világnak az energetikába kellene fektetnie 2035-ig, annak érdekében, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem céljai megvalósulhassanak, 6 zöld bank és 2 nonprofit szervezet megalapított a Green Bank Network-öt, azaz a világ első zöld bank hálózatát. Ezzel a zöld bankok előnyeire és az általuk kínált megoldásokra szeretnék felhívni a figyelmet. Ezen intézmények kapcsán azonban általában az az első kérdés, hogy minek van rájuk szükség, ha egyszer annyi állami és nemzetközi szervezet nyújt támogatást a megújulókhoz és az energiahatékonysághoz kapcsolódó projekteknek?

A legfontosabb különbség, hogy a zöld bankok egy új megközelítésmódot képviselnek: céljuk a magántőke mobilizálása az új technológiák irányába, az elérhető, általában kis mennyiségű közpénz felhasználásával. Ennek megfelelően a zöld bankok általában kormányzati kezdeményezések, amelyek immár öt országban, az Egyesült Államokban, Japánban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Malajziában egyaránt működnek. Létrehozásuk arra az ellentmondásra válasz, hogy a magánbefektetők gyakran csak a már felfutott technológiákba fektetnek, ám az új megoldások nehezen tudnak fejlődni anyagi támogatás nélkül.

Egy zöld bank létrehozása emellett üzenetértékkel is bír, mivel azt közvetíti, hogy az adott ország vagy régió érdekelt a megújuló energiaforrásai fejlesztésében, energiahatékonysága javításában. Emellett intézkedéseit könnyű a helyi igényekhez igazítani: Rhode Islanden a magas energiaárak csökkentését célozták meg, míg Connecticutban a munkahelyteremtés volt a cél. Az eredmények pedig magukért beszélnek: a legnagyobb, 1 milliárd dollárnyi tőkével működő New York-i zöld bank eddig 12.000 háztartás energiahatékonysági és tiszta energiaellátási fejlesztéséhez nyújtott olcsó finanszírozási konstrukciókat, emellett 6.000 háztartás számára tették lehetővé napelemek beszerelését, illetve 160 szélerőmű megépítésében is közreműködtek.

Címkék: