Rekordokat dönt a szélenergia az Egyesült Királyságban

A Temze torkolatvidékébe épített London Array szélfarm 2015 decemberében új rekordot állított fel a szélerőművek által egy hónapban megtermelt villamos áram mennyiségének tekintetében. A szélenergia a legnépszerűbb megújuló energiaforrás az Egyesült Királyságban, amely tavaly, a karácsonyi hét alatt, az ország energiaszükségleteinek 20 százalékát fedezte. A technológia a befektetőket is meggyőzte, így hamarosan elkezdődhet a 660 megawattos beépített kapacitással rendelkező új rekorder kivitelezése.

A Temze torkolatvidékébe telepített, 630 megawattos beépített kapacitással rendelkező London Array 2015 decemberében rekordot döntött a szélerőművek által havonta termelt energia tekintetében. A 2013-ban átadott létesítmény, amely nem mellesleg a világ legnagyobb vízi szélenergia farmja is, a tavalyi év utolsó hónapjában 369.000 megawattóra villamos áram termelésével érte el az új csúcsot.

A szél a leginkább hasznosított megújuló energiaforrás az Egyesült Királyságban: 2015-ben 8,25 millió háztartás energiaszükségletét fedezték szélerőművek segítségével, míg egy évvel korábban ez a szám „mindössze” 6,7 millió volt. A megújulók alaphelyzetben az ország energiaigényének 18 százalékát fedezik, ez azonban jelentősen megnövekedett a London Array kiemelkedő decemberi teljesítménye alatt: ebben a hónapban a szélenergia önmagában fedezte az igény 17 százalékát, Karácsony hetében pedig mindez 20 százalékra nőtt.

A most meglévő infrastruktúra ráadásul tovább bővülhet 2016-ban, hiszen többek között a London Array sikerét látva – a szélfarm évi 2.500.000 megawattóra villamos áramot termel és 600 ezer háztartás energiaigényét fedezi – a befektetők újabb szélenergia-projektek megvalósítását tervezik. Az egyik ilyen a még a London Array beépített kapacitását is meghaladó, 660 megawattos új szélfarm létesítése az északnyugat-angliai partoknál.

Címkék: