Rekordot döntöttek a vízi szélerőmű projektek tavaly Európában

Tavaly megkétszereződött a vízi szélerőmű projektekbe érkező befektetések mennyisége Európában, elérve minden idők legmagasabb, összesen 13,3 milliárd eurós szintjét. Az Európai Szélenergia Ügynökség jelentése alapján Németország, az Egyesült Királyság és Hollandia létesítette a legtöbb ilyen jellegű új kapacitást. A fejlesztések azonban nem állnak meg, hiszen 14 projekt hamarosan befejeződik, míg 10 másik beruházás finanszírozásáról is döntöttek a tavalyi év folyamán.

Az Európai Szélenergia Ügynökség (EWEA) jelentése szerint a vízi szélerőművekbe érkező befektetések mennyisége megkétszereződött Európában a tavalyi év során. Az így elért 13,3 milliárd eurós összeg minden idők legmagasabbika, összességében pedig 3.019 MW új vízi szélenergia-termelő kapacitás létesült a tavalyi évben, amely több mint kétszerese a 2014-es eredményeknek.

Ezen felül további 3.034 megawattnyi termelőkapacitás, összesen tíz projekt keretében történő finanszírozásáról is döntés született a jelentés szerint. A ranglistát Németország (2.282 MW), az Egyesült Királyság (556 MW) és Hollandia (180 MW) vezetik az újonnan létesített termelőkapacitások terén, miközben 14 másik projekt megvalósítása fejeződik be a közeljövőben. Az említett három országban egyébként 6 különböző beruházás van folyamatban, amelyek összesen 1,9 gigawattnyi új kapacitást jelentenek majd.

A tavaly megvalósult beruházásokkal Európa összesített vízi szélenergia-termelő kapacitása 11,027 megawattra nőtt, míg az EWEA CEO-ja, Giles Dickson szerint 2020-ra a kontinens eléri a 20 GW-os kapacitási szintet a vízi szélerőművek terén. Emellett az iparág is megtesz mindent a költségek csökkentése és a további fejlesztések érdekében, ami mind a felhasználók, mind a befektetők számára pozitív üzenettel bír.

Címkék: