Repkedtek a milliárdok a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség idei ülésén

Abu Dhabiban megtartották a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség hatodik ülését, amelyen a szervezet elnöke a klímaváltozás kezelése és az egyéb, társadalmi-gazdasági problémák megoldása közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet. Az IRENA egyúttal kiadta legújabb tanulmányát is, amelyben azt vizsgálták meg, hogy milyen makroökonómiai hatásokkal jár, ha 2030-ig megkétszereződik a globális megújuló energiatermelő kapacitás. A jelentés szerint 1.300 milliárd dolláros világszintű GDP-növekedés és közel 15 millió új munkahely létrejöttével lehet számolni, de ehhez tovább kell növelni a szektorba érkező befektetések mennyiségét.

Az Egyesült Arab Emirátusokban, Abu Dhabiban tartották meg a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) hatodik gyűlését, amely a párizsi klímakonferencia óta az első nemzetközi megújulóenergetikai találkozó. A találkozón az ügynökség elnöke, Adnan Z. Amin kiemelte: „a klímaváltozás kezelése a megújuló energiaforrásokra épülő technológiák elterjesztésével, illetve egyéb társadalmi-gazdasági problémák megoldása ma már nem vagy-vagy kérdés. A megújulók felhasználásának elterjedése révén a befektetés az egyikbe valójában befektetés mindkettőbe. Ez egy win-win szituáció.”

A konferenciával egy időben megjelent az IRENA tanulmánya is, amely a megújulók terjedésének makroökonómiai hatását vizsgálta. A jelentés szerint az elmúlt öt évben a telepített napenergetikai kapacitások meghétszereződtek, míg a szélenergia kapacitások duplázódtak. 2015 pedig különösen eredményes év volt, hiszen a szélenergia kapacitások 64, a napenergia kapacitások 57 GW-tal nőttek globálisan, ami 30 százalékos bővülést jelent 2014-hez képest. Emellett a megújulóenergetikai befektetések is hatszoros növekedésen mentek keresztül.

Emellett a tanulmány készítői azzal számolnak, hogy a megújulók részarányának megkétszerezése 2030-ig 1.300 milliárd dolláros globális GDP-növekedéssel is járna, ráadásul a most 9,2 millió embert foglalkoztató energiaszektor számára az átállás összesen 24 millió ember alkalmazását tenné lehetővé.

Címkék: