Sorra dőlnek meg a rekordok a megújulóenergetikában

Egyre több olyan esetről olvashatunk az utóbbi időben, hogy a megújulóenergetikai kapacitások rekordmértékű energiatermelést produkálnak. A napokban, Brazíliában dőlt meg egy rekord, a szélturbinák egy nap alatt 5783 megawattórányi elektromos energiát termeltek. A technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy a modern erőművi egységek soha nem látott mértékben növeljék energiatermelő képességüket. A szektorba áramló tőke az elektronikai óriásvállalatok az iparágban való megjelenéséhez vezetett. A beruházások mértéke globálisan elérte a 329 milliárd dollárt a 2015-ös évben. A megújulóenergetikai vállalatok tőkepiaci jelenléte pedig az iparág további fejlődését idézi elő.

Brazíliában az elmúlt napokban rekordot döntöttek a szélerőművek. Az egy nap alatt megtermelt elektromos energia mennyisége elérte az 5783 megawattórányi értéket. A Brazil Energiaügyi Hivatal jelentése szerint korábban sosem állítottak elő ennyi elektromos áramot a szélturbinák egyetlen nap leforgása alatt.

Szeptember hetedikén, Brazíliában, a szélerőművek által megtermelt elektromos energia mennyisége elegendő volt 27 millió lakóház áramellátásának biztosítására. 2016 júniusában a szélerőművek összkapacitása elérte a 9265 megawattot. 2024-ig a brazilok nyolcszor ekkora szélerőművi portfólióval szeretnének rendelkezni. A mért adatok szerint az évente megtermelt energia mennyiségének 6,3 százaléka származik szélenergiából.

9ae042bfd27642123f61ea045dddae017fcfbc36                                                 Szélturbinák Brazíliában        Fotó: Carla Wosniak

A szélerőművek még hatékonyabbá tételét elősegítették a technológiát biztosító elektrotechnikai nagyvállalatok: a Siemens, ABB, vagy az Omron. Az olyan fejlesztéseiknek köszönhetően, mint a generátor forgási sebességének és a széltorony pozicionálása irányának az automatizált megváltoztatása, a szélerőművek vezérlése még hatásosabb lett.

Szakértői becslések szerint a szélerőművek piacán 8 százalékos növekedés várható 2016 és 2020 között. A nagy kereslet vonzza a megújulóenergetikába történő befektetéseket. A megújuló energiaforrásokkal foglalkozó energetikai vállalatok esetében egyre gyakoribb a tőkepiaci jelenlét. A zöld kötvény-kibocsátások mértéke sokszorosára nőtt az elmúlt évek során. A kibocsátások lehetővé teszik, hogy a nagy-és kisbefektetők és magánemberek együtt gyarapodjanak a vállalatokkal.

Befektetés az energetikába

Befektetés az energetikába

Fektetett már be a Budapesti Értéktőzsdén?

Elfogadom az adatkezelési elveket. 

Feliratkozom a hírlevélre.