Tavaly több mint 270 milliárd dollárnyi új befektetés érkezett a megújuló energiaszektorba

Tavaly összesen 339 milliárd dollárnyi eszköz érkezett a megújuló energiaszektorba, ebből több mint 270 milliárd dollár volt az új befektetés, amely utóbbi 17 százalékos emelkedést jelent a 2013-mas eredményekhez képest – derül ki a UNEP és a Bloomberg közös kimutatásából. A 270 milliárd feletti új befektetés legnagyobb része, 170.7 milliárd dollár projektek eszközfinanszírozásaként került a rendszerbe, míg például technológiai fejlesztésre csak 12.7 milliárd dollár jutott.

Tavaly több mint 270 milliárd dollárnyi új befektetés érkezett a megújuló energiaforrásokba, míg a szektor teljes tranzakcióinak összege 339 milliárd dollárt tett ki. Az utóbbi érték tíz év alatt több mint hatszoros növekedés jelent, hiszen 2004-ben ugyanez a mutató 53.9 milliárd dolláron állt – derül ki a UNEP és a Bloomberg közös kimutatásából.

A 270 milliárd feletti új befektetés legnagyobb része, 170.7 milliárd dollár projektek eszközfinanszírozásaként került a rendszerbe, míg például technológiai fejlesztésre csak 12.7 milliárd dollár jutott, elsősorban vállalati (6.6 milliárd) és kormányzati (5.1 milliárd), illetve kisebb részben kockázati tőkebefektetői forrásokból (1 milliárd). Utóbbi érték azt is megvilágítja, hogy a nemrég Bill Gates vezetésével megalakult Breakthrough Energy Coalition miért a kutatás és fejlesztés alulfinanszírozottságát jelölte meg a szektort érintő legfontosabb problémaként.

Technológiai szempontból a napenergia számít a legnépszerűbbnek a befektetők körében, hiszen a több mint 270 milliárd dollárnyi összeg több mint fele, 149.6 milliárd ide érkezett, míg a második helyen lévő szélenergiába 99.5 milliárdot fektettek 2014-ben. A szélenergiát a biomassza és hulladékfeldolgozás révén nyert energia követi 8.4 milliárd dollárnyi befektetéssel, míg a bioüzemanyagokba 5.1, a kisebb vízerőművekbe pedig 4.5 milliárdnyi tőkét ruháztak be. A napenergia első helye kapcsán meg kell említeni, hogy ez egy relatíve új tendencia, 2010 előtt a szélenergia volt a befektetői szempontból legnépszerűbb technológia.

Földrajzi szempontból Kína volt tavaly az első helyen a megújulókban érkező befektetések terén: az ázsiai országban 83.3 milliárd dollárnyi eszközt fektettek a szektorba, míg Európában 57.5, Ázsia és Óceánia Kína és India nélküli részein 48.7, az Egyesült Államokban pedig 38.3 milliárd dollárnyi tőke érkezett a megújulókba. A több mint 270 milliárd dollárnyi, a szektorba érkező új befektetés emellett a tavalyi évhez képest 17 százalékos bővülést is jelent. Érdemes kiemelni, hogy a vezető hatalmak mellett Brazíliában (2004-ben 0.8, 2014-ben 7.6 milliárd), a Közel-Keleten és Afrikában (0.6, majd 12.6 milliárd), illetve az amerikai kontinens az USA és Brazília nélküli részein is (1.7 milliárd után 14.8 milliárd) nagyot nőtt a szektorba érkező befektetések mennyisége az elmúlt tíz évben.

Címkék: