Új akkumulátorokkal készül az elektromos autók korára a Bosch

A Bosch szerint 10 éven belül az eladott új autók 15 százaléka elektromos meghajtású lesz, így rendkívül komoly összegeket fektetnek a változásnak megfelelő termékek kifejlesztésébe. Az egyik legjelentősebb terv egy olyan akkumulátor létrehozása, amely 50 kWh energiatárolási képessége mellett is csak 190 kilogrammot nyom. A német vállalat szándékainak komolyságát jól jelzi, hogy az utóbbi időben 400 millió eurót fektetett elektromobilitási részlegének fejlesztésébe.

Igyekszik elébe menni saját jóslatainak a Bosch. A német nagyvállalat képviselői szerint 10 éven belül az eladott új autók 15 százaléka elektromos meghajtású lesz, így a cég is pénzt és energiát nem kímélve készül erre az időszakra. Céljuk egy olyan akkumulátor kifejlesztése, amely 50 kWh energiatárolási képesség mellett is mindössze 190 kilogramm súlyú.

Dr. Thorsten Ochs, a Bosch új, akkumulátorokkal foglalkozó kutatóközpontjának vezetője szerint a mai elektromos autók akkumulátorai 230 kiló mellett 18-30 kilowattóra energia tárolására képesek. Az 50 kWh eléréséhez viszont arányosan nőne az akkumulátor mérete is, az akár 600 kilogrammot is elérő berendezések viszont értelemszerűen nem túl praktikusak. A megoldást a feltöltési idő drasztikus csökkentésében látja Ochs: „az akkumulátoroknak 15 percen belül 75 százalékos töltöttséget kell elérniük”, ezzel pedig a súlyproblémát is kezelni lehetne. A kutató szerint ehhez a lítiumra épülő technológia továbbfejlesztése is elégnek bizonyulhat.

A német nagyvállalat az utóbbi időben rengeteget ölt az elektromobilitási részlegük javításába, összesen mintegy 400 millió eurót fektettek be a jobb eredmények érekében. Szándékuk komolyságát mutatja, hogy külső megoldások iránt is fogékonyak: a cég nemrég megvásárolta az amerikai Seeo startupot, amely kifejezetten az akkumulátorok fejlesztésével foglalkozik.

Címkék: