Úttörő közösségienergia-befektetés Budapesten

Az Európai Unió több országában már bevett gyakorlata van az energia-önellátásra törekedő közösségienergia-fejlesztéseknek. Ennek lényege, hogy szövetkezetek és egyéb lakóközösségek saját maguk számára szerveznek és alakítanak ki megújulókra építő energiatermelést. Az ebben való előrelépést Magyarországon is lehet már érzékelni, legutóbb a Wekerle-telep lakói nyilatkoztak arról, hogy készülőben van a saját, közösségi energián alapuló projektjük – írja az NRG Report.

Lőrincz Ágnes, a tervezés alatt álló hazai közösségienergia-projekt koordinátora szerint a budapesti Wekerle-telepen lakók között 8-10 család van, akik részt szeretnének venni a beruházásban. Jelenleg is folynak a tárgyalások és a kalkuláció, mára már 6-7 féle működőképes variációval rendelkeznek, hogy hogyan lehet ezeket az erőműveket közösségi finanszírozással létrehozni és működtetni. Azért előnyös a közösségi energiában gondolkozni, mert a lakosság és a közösségek beleszólhatnak az energiabefektetések folyamatába, és dönthetnek energiájuk jövőjéről. A megújuló energia ezáltal szélesebb társadalmi támogatottságra tehet szert, mert a helyben előállított és felhasznált megújuló energia fontosságát tudatosítja, és előmozdítja a hatékony energiafelhasználást.

Közösségienergia-projektnek minősülnek azok a beruházások, amelyek eleget tesznek az alábbi feltételeknek:
1. Energiatakarékossági és/vagy megújuló energiás beruházáson alapul;
2. Lakosok bevonásával tervezett, illetve működtetett;
3. Közösségi, demokratikus, például szövetkezeti vagy példamutató projekt alapú együttműködés;
4. A résztvevő tagok/közösség és a környéken élők is részesülnek előnyeiből (a beruházás megtakarításából/profitjából vagy az energiából).

Forrás: NRG Report, Community Power

Befektetés az energetikába

Befektetés az energetikába

Fektetett már be a Budapesti Értéktőzsdén?

Elfogadom az adatkezelési elveket. 

Feliratkozom a hírlevélre.