Befektetési kisokos

Kapacitásfaktor

Egy erőmű esetében a tényleges energiatermelés százalékos aránya az elméleti maximális kapacitáshoz képest. Például egy 1.2 MW-os beépített kapacitású erőmű esetében, a maximális éves teljesítmény 1.2 x 365(nap) x 24(óra) = 10.512 MWh. Ha az erőmű tehát 2.628 MWh-t termelt, akkor 2.628/10.512=0.25, azaz 25 százalékos kapacitásfaktorral működött.

Zártkörű kibocsátás

Az értékpapír egyedileg előre meghatározott befektetők részére történő forgalomba hozatala.

Tőzsdén kívüli forgalom (OTC/Over the Counter)

Azokra a részvényekre utal, amelyeket az értéktőzsde hivatalosan nem jegyez ugyan, viszont elektronikus forgalomban kaphatók. Így cserél gazdát az összes kötvény, valamint alapesetben a kisebb és fiatalabb vállalatok részvényei is, mivel a legtöbb piacon elvárásokat támasztanak a kibocsátó cég korával szemben.

Tőzsdeindex

Befektetők számára létrehozott értékmérő mutatószám, ami a piac alapvető mozgásait reprezentálja (1995-től ilyen a BÉT-en a BUX, ami a magyar tőzsdei folyamatokat jelzi).

Rövid (short) pozíció

Árfolyamcsökkenést váró befektető kölcsönvett értékpapírt ad el a tőzsdén, arra számítva, hogy a kölcsönt árfolyamesés után olcsóbban visszavásárolt értékpapírral törleszti és ezáltal árfolyamnyereséget ér el.

Részvény

Tulajdonjogokat megtestesítő értékpapír.

Nyilvános kibocsátás

Másnéven IPO (Initial Public Offering). Olyan értékpapírok forgalomba hozatala, amit bárki vásárolhat.

Likviditás

Befektetések esetén a befektetési eszköz pénzre válthatóságának mértéke.

Kapitalizáció

Tőzsdei társaság tőzsdére bevezetett részvényeinek összértéke; a forgalomban lévő részvények darabszámának és árfolyamának szorzata.

Index

Olyan mutatószám, ami egy befektetési eszközcsoport teljesítményét méri.