Az Apple fenntarthatósági szempontból is követendő példa

A vállalat 2016-os, történelmi mértékű zöld kötvény-kibocsátásának idén már üzleti szempontból is látható eredményei vannak. A közzétett tervek szerint az idén áprilisban elkészülő Apple Park is minden részletében környezettudatos lesz.

Ahogyan azt a „Mi várható 2017 energetikaiparágban?” című esettanulmányunkban is írtuk, a fejlettebb- és a fejlődő nemzetek energiatermelésében már átlagosan 15 százalékban megújuló energiaforrások szolgáltatják az elektromos áramot. Ez a szám a 2016-ban történő fejlesztéseket követően és az iparágat támogató zöld kötvény-kibocsátásoknak köszönhetően folyamatosan növekszik.

A globális energiaipar átalakulása a megújulóknak kedvez, azonban az ellátásbiztonság kapcsán problémák merülnek fel, ugyanis az elöregedett (klasszikus – szénalapú) áramhálózatok nem képesek hatékonyan befogadni az időjárásfüggő (hirtelen sokat termelő) egységek energiatermelését. Az is várható volt 2017-re, hogy több nagyvállalat stratégiájában kerül majd előtérbe a fenntartható működés.

A Facebook, a Starbucks, az Apple és a Google is lépéseket tett a zöldenergia felhasználás irányába. A Microsoft ugyan már 2014-ben is 100 százalékban megújuló energiaforrások felhasználásával biztosította a működéséhez szükséges elektromos energiát, 2017-ben a Google is csatlakozhat a szoftverfejlesztő-csapathoz ezen a területen. A 28 ezer alkalmazottat foglalkoztató Google 2017-től minden adatközpontját és irodáját kizárólag zöldárammal fogja működtetni.
Az Apple fenntarthatósági szempontból is követendő példa

A vállalat 2016-os, történelmi mértékű zöld kötvény-kibocsátásának idén már üzleti szempontból is látható eredményei vannak. A közzétett tervek szerint az idén áprilisban elkészülő Apple Park is minden részletében környezettudatos lesz.

Apple kedvesen uralja a vilagot 20170317

Az Apple esetével azért is érdemes kiemelten foglalkozni ebben az esettanulmányban, mert ez az egyik olyan vezető amerikai vállalat, ami irányt kíván mutatni a saját fenntarthatóságot követő intézkedéseivel. 2016 februárjában éppen ők bocsátották ki a legtöbb zöld kötvényt az amerikai vállalatok történelmében, és most már látszanak a terveik arra is, hogy mire kívánják elkölteni az 1500 milliárd dolláros zöld kötvény-kibocsátásból befolyt összeget.

A játékszabály az, hogy az ilyen zöld kötvények eladásából nyert tőkét csak környezettudatos intézkedésekre lehet elkölteni. Az Apple közzétette a Zöld kötvény hatásvizsgálat (Green Bond Impact Report) nevű kiadványát, amiből értesülhetünk arról, hogy pontosan merre allokálták ennek az 1500 milliárd dollárnak a 2016-os pénzügyi évben elköltött részét – 441,6 millió dollárt. A felhasznált összegből 16 projektet támogattak, köztük a vállalat 2017. áprilisában megnyíló új székhelyének felépítését is a kaliforniai Cupertino-ban, az Apple Park-ot.

„Meg akartuk mutatni, hogyan tud egy vállalkozás a globális kibocsátások csökkentésében vezető szerepet vállalni.” – olvasható az Apple hatástanulmányából.

Az Apple Park, amit még az egykori alapító-vezérigazgató, Steve Jobs tervezett meg, teljes mértékben megújuló energiával fog működni. Az ehhez szükséges energiát egy 4 megawatt teljesítményű biogáz üzemanyagcellával és egy 16 megawatt teljesítményű fotovoltaikus rendszerrel oldják meg. A székház megvilágításában LED technológiára alapoznak, ettől 25 %-os spórolást várnak a szokványos világítástechnikákhoz képest.

Apple HQ under construction

A hatásvizsgálatból az is kiderül továbbá, hogy 2016-ban az Apple zöld kötvényeiből befolyt tőkéből 129 millió dollár értékben költöttek megújulóenergia-projektekre; több, mint 232 millió dollárt környezettudatos építkezési megoldásokra, 74,6 millió dollárt energia hatékonyságra költöttek, 2,86 millió dollárt pedig újrafeldolgozásra vagy anyagában újrahasznosításra.

Forrás: GreenBiz, Apple Inc.

Befektetés az energetikába

Befektetés az energetikába

Fektetett már be a Budapesti Értéktőzsdén?

Elfogadom az adatkezelési elveket. 

Feliratkozom a hírlevélre.