Mi várható 2017 energetikaiparában?

2016-ban a zöld kötvények kibocsátása rekordot döntött globális viszonylatban, emellett pedig az egész, megújuló energiaforrásokat kiaknázó iparág, a megújulóenergetika is nagy volumenű fejlődésen ment át. Az iparág idővel kinövi gyermekbetegségeit, mint a villamosenergia-hálózati rendszer okozta problémákat, vagy az időjárás változékonysága miatti termelési fennakadásokat. 2017 pedig a napelemes rendszerekről, a további fejlesztéseket elősegítő zöld kötvényekről és a smart energy management stratégiáról szólhat majd az iparágon belül.

A fejlettebb- és a fejlődő nemzetek energiatermelésében már átlagosan 15 százalékban megújuló energiaforrások szolgáltatják az elektromos áramot. Ez a szám a 2016-ban történő fejlesztéseket követően és az iparágat támogató zöld kötvény-kibocsátásoknak köszönhetően folyamatosan növekszik. A globális energiaipar átalakulása a megújulóknak kedvez, azonban az ellátásbiztonság kapcsán problémák merülnek fel, ugyanis az elöregedett (klasszikus – szénalapú) áramhálózatok nem képesek hatékonyan befogadni az időjárásfüggő (hirtelen sokat termelő) egységek energiatermelését.

A villamosenergia-hálózatok fejlesztése lehet az energiaipar egyik alapvető célkitűzése 2017-ben

Nem kikerülhető kérdés a villamosenergia-hálózatok fejlesztése minden olyan nemzet számára, amely megújuló energiaforrásokat használ energiatermelési célokra. Az időjárásfüggő energiatermelés hatással lehet a hálózatok stabilitására, ezért az elöregedett, óriáserőművekre szabott hálózati rendszerek képtelenek hatékonyan kezelni a megtermelt áramot. Mivel a megújuló energiaforrások nem egyenletesen termelnek áramot, a hálózat stabilitása érdekében ki kell egyenlíteni a rendszert.

A nagymértékű megújulóenergetikai beruházások a létesítések számának robbanásszerű növekedését idézték elő, azonban a korábbi hálózatok nem bírják az új kapacitások által megtermelt áram mennyiségét, ezért új energiatároló- és átviteli hálózati rendszerek kiépítésére van szükség.

Az Egyesült Államok, Németország, Hollandia, Dánia és Belgium már 2016-ban is megkezdte a több milliárd dolláros projektekre alapuló villamosenergia-hálózatok kiépítését és felújítását.

Zöld kötvények és további támogatások az iparág fejlődéséért

A zöld kötvények a teljes kötvénypiacnak korábban mindössze csekély részét képezték, napjainkra azonban a kis- és nagyvállalatok mellett a magánszemélyek körében is egyre népszerűbb kötvényforma lett. 2015-ben globálisan 42 milliárd, 2016-ban pedig közel 90 milliárd dollár értékben bocsájtottak ki zöld kötvényeket.

A zöld kötvények (green bonds) is értékpapírok. Alapvetően hasonlítanak az állandó jövedelmet kínáló kötvényekhez, azzal a kivétellel, hogy a befektetések összege a fenntartható fejlődés érdekében megújulóenergetikai projektekbe kerül befektetésre.

A CBI (Climate Bonds Initiative) legfrissebb jelentése szerint a 2016-ban történt összes kibocsátás elérte a 89 milliárd dollárt. A legaktívabb nemzet Kína volt, ami megjósolható volt azok után, hogy 2015-ben több mint 100 milliárd dollárt költöttek megújulóenergetikai fejlesztésekre. 2016-ban Kína mellett pedig az Egyesült Államok és az európai régió volt még különösen aktív a befektetések terén, ami ismét fokozott kibocsátási aktivitást eredményezhet.

A megújulóenergetika fejlődéséhez a különböző támogatási rendszerek is aktívan hozzájárulnak. A BEV (Breakthrough Energy Ventures) tőkealapot hozott létre a tiszta-energia technológiák további fejlesztése érdekében. A támogatási rendszer sikerét mutatja, hogy Mark Zuckerberg (Facebook alapító-tulajdonos), Bill Gates (Microsoft alapító-tulajdonos) és Vinod Koshla (Sun Microsystems alapító-tulajdonos) már milliárdos tétellel támogatták az iparág fejlődését. A fejlesztések a megújulóenergetikai technológiák közül elsősorban a szél- és napenergia iparágára, valamint az energiatárolás fejlesztésére koncentrálnának.

invest2017

2017-re még több nagyvállalat válhat karbonsemlegessé

Az utóbbi évek során több nagyvállalat stratégiájában került előtérbe a fenntartható működés. A Facebook, a Starbucks, az Apple és a Google is lépéseket tett a zöldenergia felhasználás irányába. A Microsoft ugyan már 2014-ben is 100 százalékban megújuló energiaforrások felhasználásával biztosította a működéséhez szükséges elektromos energiát, 2017-ben a Google is csatlakozhat a szoftverfejlesztő-csapathoz ezen a területen. A 28 ezer alkalmazottat foglalkoztató Google 2017-től minden adatközpontját és irodáját kizárólag zöldárammal fogja működtetni.

Mi lehet a megoldás a folyamatosan növekvő hazai energiaigényekre?

Mind a globális, mind a hazai energiaigények növekedést mutatnak. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy 2012 februárja óta nem történt ilyen mértékű lakossági energiafogyasztás Magyarországon, mint az elmúlt hónapban. A megújuló energiaforrásokat kiaknázó energiatermelés mellett az energiahatékonyság is főszerepet játszik abban, hogy a fenntartható fejlődés a megfelelő ütemben haladhasson tovább.

Mára nem csupán néhány nagyvállalat uralja az energiapiacot, tehát napjainkban több ezer kiserőmű és több millió fogyasztó között van kapcsolat. A Magyarországon egyedülálló Smart Energy Managementnek köszönhetően a fogyasztók igényeit testreszabott módon lehet kielégíteni. Ez azt jelenti, hogy a hőigényt és a villamosenergia-igényt a vállalat egyszerre tudja teljesíteni úgy, hogy az elektromos energia termelése során keletkező hőt is felhasználja, például távfűtéshez.

renewables2017

Befektetés az energetikába

Befektetés az energetikába

Fektetett már be a Budapesti Értéktőzsdén?

Elfogadom az adatkezelési elveket. 

Feliratkozom a hírlevélre.