Ezért nő a termelési költség a nukleáris iparban

Az elmúlt 25 évben negyedével csökkent a nukleáris reaktorok száma a kontinensen. A külföldi szakemberek az iparágbeli technológiai továbblépés egyre nagyobb problémákat okoz.

Franciaország májusban jelentette be, hogy bezárja az 1977 óta működő, legrégebbi atomerőművét, annak ellenére, hogy annak működési idejét korábban 10 évvel meghosszabbították. A francia Állami Számvevőszék szakértőinek elemzése szerint az atomenergia ára 49,5 euró/MWh egységáron számítható, ám Franciaország egyik vezető napilapja, a La Figaro szerint a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa miatt szigorított biztonsági intézkedéseket vezettek be; ami 10 százalékos árnövekedéssel járt, így 54 euró/MWh-ra (16200 Ft 300Ft/Euró árfolymon) rúg a termelési költség.

Ehhez viszonyítva az abszolút környezetkímélő szárazföldi szélenergia termelési költségei körülbelül 58 euró/MWh-ra becsülhetők (17400 Ft 300Ft/Euró árfolymon), az offshore szélerőművek árai ehhez mérten kicsit drágábban, 75 euró/MWh körül alakulnak. A megújulóenergetika létesítési költségei emellett folyamatosan csökkennek, ami még megtérülőbbé teszi a szélalapú energiatermelést, valamint a szélerőműparkok üzemeltetői következetes intézkedések végrehajtásával akár felére csökkenthetik a működési költségeket.

Mintegy 170 szélturbina termel megújuló energiából áramot hazánkban.