Gyorsan növekszik a megújulókból nyert energia aránya Európában

A világ energiatermelése 2015-ben körülbelül 24.000 terawattóra volt, összehasonlításképpen a magyar villamosenergia-rendszer működtetéséhez ugyanebben az évben 43,75 terawattóra energia kellett. A termelésnek csak egy töredéke származik szél-, geotermikus-, és napenergiából, illetve biomasszából, de az elmondható, hogy ez az arány gyorsan növekszik – derül ki az Economist szemléletes ábrájából.

A vízenergia kivételével számított megújulók 6,7%-át adták a világ teljes energiatermelésének 2015-ben, és ezzel az előző évihez képest 213 terawattórával többet termeltek. Növekedésük a teljes energiatermelésen belül azt a kettős szándékot tükrözi, hogy a környezetet kímélő technológiák részesülnek egyre inkább előnyben (ebbe fektetnek be), illetve hogy a fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodás fokozatosan szorul háttérbe, bár továbbra is jelentős marad.

Európa a világ megújulóenergia termelésének 2/5-ét teszi ki, és ezen belül is leginkább a szélenergia az, ami domináns ebben a termelésben. Azok az európai országok, amelyek ki vannak téve az Északi-tenger és az Atlanti-óceán irányából érkező időjárási jelenségeknek, magasabb hatásfokon tudják használni a szél energiájának erejét. Németország vezet ebben a dimenzióban, ahol már a zöldenergia fele a szél felhasználásából ered.

Economistról származó ábra 20170309

Forrás: Economist

Befektetés az energetikába

Befektetés az energetikába

Fektetett már be a Budapesti Értéktőzsdén?

Elfogadom az adatkezelési elveket. 

Feliratkozom a hírlevélre.