Lélegezz kevesebbet! – a Buteyko effektus

“Lélegezz kevesebbet!” ezt a jelszót fogalmazta meg az ukrán Buteyko orvosprofesszor, miután kísérletei során rájött, hogy sok betegség alapja a túlzott légzés. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a több légzés több oxigént juttat a sejtekhez,  és a kevesebb légzés  alacsonyabb oxigénszintet eredményez. A folyamat,  amelyben a szervezet eljuttatja a tüdőből a sejtekhez az oxigént azonban ennél sokkalta bonyolultabb, és a legtöbb embernek fogalma sincs hogy ez valójában hogyan zajlik.

Igazság szerint ha az emberek szeretnék több oxigénhez juttatni a szervezetüket, ahhoz bizony meg kell tanulniuk kevesebbet lélegezni.

A kulcs a szén-dioxid (CO2) jelentőségében rejlik. A szén-dioxid jelenlétének fontosságát 1904-ben fedezte fel Christian Bohr, Nobel díjas fiziológus, aki arra jött rá, hogy a CO2 hatással van az oxigénnek a vérből a szövetekbe és a szervekbe történő jutására. Ezzel szemben ha a CO2 szintje alacsony, a hemoglobinmolekulák kevésbé tudják kiválasztani az oxigént a vérből.

A túlzott légzés nagyon könnyedén képes szokássá válni. A modern életmód, a sok stressz, nem megfelelő étrend és az edzés hiánya mind hozzájárul az agyban található légzőközpont átkalibrálásához, melynek így lecsökken a szén-dioxiddal szembeni toleranciaszintje – ekkor a légzési volumen a normál szintnél jóval magasabb lesz.

A Buteyko online tréning során megtanult gyakorlatok célja, hogy a résztvevők megtanuljanak kevesebbet lélegezni. A Buteyko élő online tréning résztvevői a gyakorlatok által megtanulják, hogyan alakítsák ki saját helyes légzésüket. A javuló légzés visszafordít számos krónikus megbetegedést, az embereket erősebbé, egészségesebbé, fittebbé teszi, és segít fantasztikus teljesítmények elérésében.

Author: nemadmin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük